• Nou

Vas de expansiune solar AQUASYSTEM 35L

Referinta:

278,75 RON

Vas de expansiune solar 35 litri. Vasul de expansiune de 35 litri Aquasystem este un vas cu membrana demontabila (schimbabila) si care se foloseste la instalatiile cu panouri solare de dimensiuni reduse. Vasele de expansiune solare au rolul de a prelua dilatarile de volum ale agentului ...

Cantitate

Vas de expansiune solar 35 litri. Vasul de expansiune de 35 litri Aquasystem este un vas cu membrana demontabila (schimbabila) si care se foloseste la instalatiile cu panouri solare de dimensiuni reduse. Vasele de expansiune solare au rolul de a prelua dilatarile de volum ale agentului termic (antigel) din instalatiile solare in timpul functionarii. Vas de expansiune are deasemenea functia de control a presiunii în instalaţiile care au circuite închise şi în instalaţii frigorifice. Aceste vase de expansiune pentru solar NU se utilizeaza în instalaţii cu apă potabilă. Diafragma din fibra sintetică flexibilă (membrană), este pentru a separa ermetic apa sau agentul termic, de perna de aer din rezervor.

Dimensiunea vasului de expansiune. Dimensionarea vasului de expansiune la instalatiile solare termice reprezinta un aspect foarte delicat. Pentru o dimensionare corecta a vasului de expansiune solar trebuie sa tinem cont de cantitatea de fluid din instalatie si temperatura maxima la care poate ajunge antigelul. In plus, dimensionarea vasului de expansiune solar este destul de complexa si trebuie sa se tina cont de conditiile speciale de lucru prezentate mai jos. Spre deosebire de instalatiile de incalzire la care puterea cazanului (care, in ultima instanta, poate fi oprita) este pe deplin controlata, la instalatiile solare, soarele nu poate fi controlat, razele acestuia cazand pe panourile solare chiar si atunci cand acestea nu mai pot ceda caldura boilerului (deja incalzit la temperatura maxima de siguranta). O astfel de situatie are loc destul de des pe timpul verii din cauza zilelor foarte insorite in care consumul energetic este scazut (exemplul tipic este cel al unei familii care in luna august se afla in vacanta). Agentul termic solar prezent in panourile solare atinge astfel temperaturi incontrolabile, cu mult superioare valorilor tipice pentru instalatiile de incalzire, putandu-se transforma in vapori sau nu; sub acest aspect, rolul vasului de expansiune devine extrem de important. Temperaturile mai sus mentionate au, in orice caz, o limita superioara egala cu temperatura de stagnare in panoul solar, aceasta reprezentand una dintre datele esentiale furnizate de producator; de obicei, aceasta valoare este cuprinsa intre 130°C si 200 °C in functie de calitatea izolatiei si de tipul cladirii. La temperatura de stagnare, panoul solar degaja in atmosfera aceeasi putere termica pe care o primeste de la soare.

Protectia vasului de expansiune. Chiar daca vasele pentru instalatia solara sunt certificate de producator in ceea ce priveste rezistenta membranei la temperaturi ridicate, este recomandat sa le protejati de solicitarile termice produse de fluidul solar. Din acest motiv vasul de expansiune solar se monteaza numai pe returul instalatiilor solare. Situatiile mai putin placute sunt, evident, cele in care vasul de expansiune solar este instalat in apropierea campului de colectoare mai exact pe turul instalatiei solare. In acest caz se instaleaza un rezervor suplimentar fara membrana plin cu fluid intre circuit si vasul de expansiune, aceasta scazand temperaturile antigelului care vine de la colectoare si, in plus, ajuta la compensarea pierderilor minime de fluid primar. Instalarea rezervorului nu se dovedeste foarte utila la instalatiile de dimensiuni mici si medii; in schimb, in cazul instalatiilor de mari dimensiuni acesta devine un element pe care vi-l recomandam.

Date tehnice:    
       
  Inaltime   450mm
  Diametru   365mm
  Racord   Filet exterior 3/4"
  Presiune membrana   2,5bar
  Presiunea max. lucru   10bar
  Temperatura lucru   -10°C, +110°C
  Temperatura max. lucru   +140°C (rezista pentru scurt timp)
  Greutate in Kg.   6,8 Kg.
  Suport de montaj   NU are (se comanda separat)
  Membrana tip   EPDM
  Garantie   2 ani
Produs nou

2 alte produse in aceeasi categorie: